Uvjeti korištenja

Korištenje CARNET računalne mreže

S obzirom na to da je Edutorij dio računalne mreže CARNET-a, korisnici su dužni pri njenom korištenju pridržavati se pravila ponašanja propisanih u Odluci o prihvatljivom korištenju CARNET mreže (CDA 0035) dostupnoj na adresi ftp://ftp.carnet.hr/pub/CARNet/docs/rules/CDA0035.pdf.

Korisnici se smatraju upoznati s pravilima navedenim u Odluci kao i eventualnim posljedicama kršenja istih.

Sadržaji u Edutoriju

Uredništvo Edutorija digitalne nastavne materijale prikuplja od autora s ciljem objave istih u Edutoriju. CARNET putem Edutorija pruža platformu za unos, preuzimanje i razmjenu sadržaja, no nema utjecaj na sadržaj materijala. Ipak, uredništvo Edutorija zadržava pravo neobjavljivanja zaprimljenih materijala, ukoliko procjeni da taj materijal svojim oblikom, sadržajem ili temom ne odgovara konceptu Edutorija ili da sadrži neprimjerene sadržaje.

Digitalni obrazovni sadržaji objavljeni u Edutoriju vlasništvo su njihovih autora. Odgovornost za točnosti, stručnost, sadržaj i pravopis materijala isključivo je na autorima materijala. Mišljenja iznesena u navedenim sadržajima su osobna mišljenja njihovih autora i ne odražavaju stavove uredništva Edutorija i CARNET-a. Također, točnost navoda koje korisnici Edutorija iznose u online diskusijama i anketama ne provjerava uredništvo Edutorija te se njihova mišljenja ne moraju podudarati sa stajalištem uredništva Edutorija.

CARNET se odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz ili je na bilo kojih način vezana za korištenje Edutorija ili sadržaja u Edutoriju ili za bilo koje radnje korisnika ili posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja u Edutoriju, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku, posjetitelju ili autoru ili nekoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja u Edutoriju.

Korisnik (autor sadržaja) jamči da bilo koji dostavljeni podatak, informacija ili materijal koji objavljuje u Edutoriju ne krši autorska ili druga prava bilo koje treće strane. Korisnik će nadoknaditi CARNET-u svu štetu nastalu od svih gubitaka, troškova, ili bilo kojih drugih zahtjeva, koji mogu nastati kao posljedica povreda prava trećih strana.

Preuzimanje sadržaja

Digitalne obrazovne sadržaje objavljene u Edutoriju obavezno je koristiti prema zadanim licencama za svaki pojedinačni sadržaj.

Pri objavi i prezentiranju materijala preuzetih s Edutorija obavezno je navesti izvor i objaviti link na Edutorij (pr. preuzeto s http://www.edutorij.e-skole.hr).

Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela i sadržaja u Edutoriju smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. U slučaju da postoji saznanje da se određeni sadržaj neovlašteno koristi, korisnik Edutorija svoju prijavu može poslati neposredno autoru ili CARNET-u koji će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi se spriječilo daljnje neovlašteno korištenje sadržaja. CARNET ne provodi samostalno provjeru jesu li autorska prava regulirana, već postupa isključivo po prijavi.

CARNET ne odgovara za eventualna kršenja autorskog prava od strane korisnika Edutorija te ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s Edutorija ili s mrežnih stranica do kojih čitatelji dođu putem linka s Edutorija.

Uvjeti dijeljenja sadržaja putem Edutorija

Otvoreno obrazovanje omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka te vodi ka ukidanju prepreka i obrazovanju dostupnom svakome, svugdje i u trenutku kada je nekom potrebno.

Upravo zbog toga Edutorij omogućuje autorima digitalnih obrazovnih sadržaja da svoje materijale učine otvorenim i tako korisnicima omoguće slobodan, besplatan i neometan pristup, no također i da reguliraju pod kojim je uvjetima dopušteno njihovo korištenje. To znači da autor svojem djelu daje otvoren pristup no pritom zadržava slobodu da zadrži određena prava poput npr. onog da odredi kako će se njegovo djelo koristiti, umnožavati ili preraditi te da onemogući neovlašteno korištenje djela ili financijsku dobit od njegovog korištenja.

Najpoznatija inicijativa koja podržava otvoreni pristup, ali dopušta autorima da sami odrede razinu zaštite svojih djela jest Creative Commons (CC). Posebnost ove inicijative je iznimna lakoća korištenja, međunarodna prepoznatljivost te sve veći broj materijala dostupnih upravo pod ovim licencama.

Više o ovim licencama možete pročitati na mrežnoj stranici Creative Commons a do željene licence možete doći odgovorom na nekoliko pitanja o uvjetima uporabe Vašeg djela.

Obveze korisnika Edutorija

Korisnicima Edutorija nije dopušteno:

- objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći te štetan na bilo koji drugi način
- vrijeđanje na temelju nacionalne, rasne, spolne ili vjerske pripadnosti, govor mržnje te propagiranje nasilja
- objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima
- lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe
- manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga Edutorija
- objavljivanje, slanje i razmjenu sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom
- objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane
- svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme
- prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja Edutorija i korisnika.

Pravila komentiranja

Korisnici ne smiju objavljivati niti koristiti u međusobnoj komunikaciji bilo kakve tekstove ili slike diskriminativnog ili uvredljivog sadržaja na rasnoj, religijskoj, dobnoj, jezičnoj, političkoj, nacionalnoj, socijalnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi te tekstove ili slike eksplicitno seksualnog i neprikladnog jezika i sadržaja.

Također nije dopušten unos komentara i poruka koji nemaju vidljivih poveznica s temom koja se komentira (tzv. Off topic), kao i pisanje besmislenih i nesvrsishodnih poruka (tzv. Spam). Nije dopušteno ni oglašavanje i postavljanje poveznica čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih uz temu obrazovnih sadržaja.

Izravne prijetnje drugim korisnicima su zabranjene, a u ekstremnim slučajevima i podložne kaznenom progonu.

Praćenje posjećenosti i statistika

Pojedine sadržaje i usluge Edutorija korisnik može koristiti samo ukoliko se prethodno registrira.

Posjećenost i korištenje nekih stranica prati se korištenjem specijaliziranih servisa. Sve podatke prikupljene prilikom registracije i ispunjavanja formulara CARNET će koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike i ni u kojem trenutku ih neće ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.

Korištenjem Edutorija korisnik i posjetitelj prihvaća uvjete korištenja kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici i posjetitelji korištenjem u svakom trenutku upoznati s aktualnim pravilima. CARNET zadržava pravo da bez prethodne najave promijeni uvjete korištenja Edutorija te će svaku promjenu objaviti na stranicama Edutorija. Korištenjem bilo kojeg sadržaja u Edutoriju smatra se da su korisnici ili posjetitelji upoznati i suglasni s najnovijim pravilima.

U slučaju kršenja Uvjeta korištenja Edutorija, korisnik će biti opomenut i upozoren da nepravilnosti ukloni i prepravi, dok će mu u slučaju opetovanog kršenja biti privremeno ili trajno onemogućen pristup Edutoriju.