Kristalizacija
- čaša od 100 mL
- stakleni štapić
- laboratorijska žlica
- drveni štapić
- vunena nit
- kuhinjska sol
- destilirana voda
- Opasnost niže razine
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Opis postupka:
U čaši vode pripremite otopinu kuhinjske soli .
Uz miješanje dodajete sol
sve dok na dnu ne ostane nešto neotopljene soli.
Zatim čašu stavite na mirno, toplo mjesto.
Uronite u nju nit vune obješene na drveni štapić
položen preko čaše .
Ostavite stajati nekoliko dana.
Odgovorite na pitanja.
Kakva je smjesa otopina kuhinjske soli u vodi?
Što se dogodilo nakon nekoliko dana s kuhinjskom soli,
a što s vodom?
Dobivene kristale donesite u školu
te ih usporedite s kristalima ostalih učenika.
Zaključak:
U pokusu smo postupkom kristalizacije odvojili sastojke
homogene smjese kuhinjske soli i vode.
Tijekom nekoliko dana voda je polagano hlapjela.
Kuhinjska sol se u obliku pravilnih tijela, kristala,
hvatala na obješenu nit.
Opis postupka:
U čaši vode pripremite otopinu kuhinjske soli tako da uz miješanje dodajete sol sve dok na dnu ne ostane nešto neotopljene soli.
Zatim čašu stavite na mirno, toplo mjesto. Uronite u nju nit vune obješene na drveni štapić položen preko čaše i ostavite stajati nekoliko dana.
Odgovorite na pitanja.
Kakva je smjesa otopina kuhinjske soli u vodi?
Što se dogodilo nakon nekoliko dana s kuhinjskom soli, a što s vodom?
Dobivene kristale donesite u školu te ih usporedite s kristalima ostalih učenika.
Zaključak:
U pokusu smo postupkom kristalizacije odvojili sastojke homogene smjese kuhinjske soli i vode. Tijekom nekoliko dana voda je polagano hlapjela, a kuhinjska sol se u obliku pravilnih tijela, kristala, hvatala na obješenu nit.