Ponavljanje i usustavljivanje gradiva o tvarima, smjesama i otopinama
- raspraviti utjecaj kemije na svakodnevni život čovjeka
- primijeniti znanje o tvarima u rješavanju računskih i eksperimentalnih problema
- razviti sposobnosti izražavanja, povezivanja i zaključivanja te vještine eksperimentiranja.
Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.
Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.
Povežite oblik i vrstu boce s kemikalijom koja se u njoj čuva.
metalna boca
plin pod tlakom
boca od tamna stakla
čvrsta kemikalija
boca s uskim grlom
tekućina
boca sa širokim grlom
kemikalija osjetljiva na svjetlo
Želite li pokušati ponovo?
Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.
Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.
Granule načinjene od tri različite vrste plastike stavljene su u posudu s destiliranom vodom pri 4 °C i normalnom tlaku. Granula A je potonula, granula B je plutala na površini, a granula C je lebdjela u vodi. Povežite oznake granula s njihovim vrijednostima gustoće.
0,41 g/cm3
A
1,2 g/cm3
B
1,0 g/cm3
C
Želite li pokušati ponovo?
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Sredstva za osobnu zaštitu pri rukovanju kemikalijama i izvođenju pokusa su kuta, sunčane naočale i rukavice.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Iz sljedećeg niza izdvoji tvar koja nije indikator.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Pripremljena je smjesa od željeza, brašna, vode i soli. Od navedenih postupaka odaberite onaj koji možete prvi primijeniti za odjeljivanje željeza iz smjese.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U 100 g vode pri 20 °C može se otopiti najviše 20,7 g modre galice.
Na osnovi tog podatka zaključite koja je vrsta smjese dobivena dodatkom 60 g modre galice u 300 g vode:
Želite li pokušati ponovo?
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Želite li pokušati ponovo?
Grafički je prikazana topljivost šećera u vodi. Koristeći navedene podatke odgovorite na sljedeća pitanja.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Kako se mijenja topljivost šećera s porastom temperature otopine?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Odredite vrstu otopine koja pri 20 °C sadrži 175 g šećera?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Koliko se šećera izluči u obliku kristala kada se prikazana zasićena otopina ohladi s 80 °C na sobnu temperaturu?
Želite li pokušati ponovo?