Maseni i volumni udjeli sastojaka smjese
- definirati maseni i volumni udio sastojaka u smjesi
- izračunati maseni ili volumni udio sastojaka u smjesi
- iskazati kvantitativni sastav smjese tvari
- izraditi odgovarajući grafički prikaz udjela sastojaka u smjesi na temelju podataka o sastavu smjese
- samostalno pripraviti otopinu na temelju zadanoga masenog ili volumnog udjela sastojaka u smjesi.
Uvod
Kuharice s receptima kriju prave male kemijske priručnike.
Jeste li pomagali pri vaganju sastojaka za kolač ili u pripremi zimnice?
Na primjer, kiselili paprike s 25% vodene otopine octene kiseline?
Ili radili sirup od voća kada se dodaje masa limunske kiseline?
Za pripremu kolača koriste se brojni sastojci
i svi su iskazani u gramima.
Znate li iskazati u postotcima sastav nekog kolača?
Uvod
Jeste li ikada čitali upute za pripremu jela? Kuharice s receptima kriju prave male kuharske kemijske priručnike. Za kiseljenje paprika koristi se 25 % vodena otopina octene kiseline, za kuhanje različitih sirupa dodaje se točno određena masa limunske kiseline, za pripremu kolača koriste se brojni sastojci i svi su iskazani u gramima. Znate li iskazati u postotcima sastav nekog kolača?
Maseni udjeli sastojaka u smjesi
Sastav smjese možemo iskazati na dva načina:
kvalitativno i kvantitativno.
Kvalitativnim sastavom iskazujemo od kojih se tvari
sastoji neka smjesa.
Te tvari nazivamo sastojci.
Kad kvantitativno opisujemo sastav neke smjese,
onda kažemo koliko kojih tvari ima u uzorku.
Prikažimo to na primjeru žbuke.
Maseni udjeli sastojaka u smjesi
Sastav smjese možemo iskazati na dva načina: kvalitativno i kvantitativno. Kvalitativnim sastavom iskazujemo od kojih se tvari sastoji neka smjesa. Te tvari nazivamo sastojci. Kad kvantitativno opisujemo sastav neke smjese, onda kažemo koliko kojih tvari ima u smjesi. Prikažimo to na primjeru žbuke.
Vapnena žbuka je smjesa gašenog vapna,
pijeska i vode.
To je njezin kvalitativni sastav.
Kvantitativni sastav žbuke pokazuje koliko ima vapna,
koliko ima pjeska i koliko ima vode.
Kvantitativni sastav smjese možemo iskazati
masenim udjelima sastojaka u smjesi.
Maseni udio sastojka u smjesi označavamo slovom w.
Maseni udio nekog sastojka izračunavamo:
To znači da se maseni udio nekog sastojka
dobije dijeljenjem mase sastojka s masom smjese.
Vrijednost masenog udjela iskazuje se
decimalnim brojem ili postotkom.
Zbroj masenih udjela svih sastojaka u smjesi je 1
ili, ako ga iskazujemo u postotcima, 100 %.
To znači:
Napomena: A, B i C su različiti sastojci u smjesi.
Maseni udio je veličina koja najčešće opisuje
sastav krutih smjesa.
Volumni udio koristi za opis sastava plinovitih
i tekućih smjesa.
Rezultati oba udjela iskazuju se najčešće u postotcima.
Zornosti rezultata pridonosi grafički prikaz.
Neke od njih već jako dobro poznajete,
primjerice, tortni grafikon.
Uvrstite li dobivene podatke u program Excel
ili ih obradite nekim drugim digitalnim alatom
za izradu grafikona koji su vam opisani na mrežnoj stranici CARNET-ov e-laboratorij (npr. Meta-Chart),
lako ćete dobiti tortni grafikon.
Kako izgleda tortni grafikon
sastojaka čokoladnog kolača?
Za prikaz tortnoga grafikona iskoristit ćemo
uputu (recept) za pripremu čokoladnog kolača.
Za pripremu kolača potrebno je :
200 g čokolade,
100 g šećera,
150 g maslaca,
4 jaja (oko 200 g),
150 g brašna,
jedan prašak za pecivo (15 g) i
jedan vanilin šećer (8 g).
Kažemo li da je vapnena žbuka smjesa gašenog vapna, pijeska i vode, iskazali smo njezin kvalitativni sastav. No, ako navedemo koliko ima vapna, koliko pijeska, a koliko vode, iskazali smo kvantitativni sastav žbuke.
Kvantitativni sastav smjese možemo iskazati masenim udjelima sastojaka u smjesi.
Maseni udio sastojka u smjesi označavamo slovom w.
Maseni udio nekog sastojka izračunavamo:
To znači da se maseni udio nekog sastojka dobije dijeljenjem mase sastojka s masom smjese.
Vrijednost masenog udjela iskazuje se decimalnim brojem ili postotkom.
Zbroj masenih udjela svih sastojaka u smjesi je 1 ili, ako ga iskazujemo u postotcima, 100 %. To znači:
Napomena: A, B i C su različiti sastojci u smjesi.
Maseni udio je veličina koja najčešće opisuje sastav krutih smjesa, dok se volumni udio koristi za opis sastava plinovitih i tekućih smjesa. Rezultati oba udjela iskazuju se najčešće u postotcima.
Zornosti rezultata pridonosi grafički prikaz. Neke od njih već jako dobro poznajete, primjerice, tortni grafikon. Uvrstite li dobivene podatke u program Excel ili ih obradite nekim drugim digitalnim alatom za izradu grafikona koji su vam opisani na mrežnoj stranici CARNET-ov e-laboratorij (npr. Meta-Chart), lako ćete dobiti tortni grafikon.
Kako izgleda tortni grafikon sastojaka čokoladnog kolača?
Za prikaz tortnoga grafikona iskoristit ćemo uputu (recept) za pripremu čokoladnog kolača.
Za pripremu kolača potrebno je 200 g čokolade, 100 g šećera, 150 g maslaca, 4 jaja (oko 200 g), 150 g brašna, jedan prašak za pecivo (15 g) i jedan vanilin šećer (8 g).
Riješeni primjer 1.
Majka je napravila smjesu od koje će ispeći kolač. Smjesa se sastoji od 200 g šećera, 200 g margarina i 250 g brašna. Koliki je maseni udio margarina u toj smjesi?
Zadano je:
Traži se:
Izračun:
Odgovor:
Maseni udio margarina je 0,307 ili 30,7 %.
Na isti se način mogu izračunati maseni udjeli ostalih sastojaka.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Za neki kemijski pokus treba pripremiti 50 g smjese usitnjenog koksa i magnezijeva oksida s masenim udjelom koksa 65 %. Koliko magnezijeva oksida treba odvagati za dobivanje te smjese?
Želite li pokušati ponovo?
Volumni udjeli sastojaka u smjesi
Osim masenim udjelom, sastav homogenih smjesa
(plinske smjese i smjese tekućina koje se miješaju)
možemo iskazati volumnim udjelom
pojedinog sastojka u smjesi.
Volumni udjeli sastojaka u smjesi
Osim masenim udjelom, sastav homogenih smjesa (plinske smjese i smjese tekućina koje se miješaju) možemo iskazati volumnim udjelom pojedinog sastojka u smjesi.
Riješeni primjer 2.
Glavni sastojci zraka su dušik i kisik. Utvrđeno je da u 10 L zraka ima 7,8 L dušika. Koliki je volumni udio dušika u zraku?
Zadano je:
Traži se:
Izračun:
Odgovor:
Volumni udio dušika u zraku je 78 %.
Izradite tortni dijagram kojim ćete prikazati sastav Zemljine atmosfere. Uvrstite li dobivene podatke u program Excel ili ih obradite nekim drugim digitalnim alatom za izradu grafikona koji su vam opisani na mrežnoj stranici CARNET e-laboratorij (npr. Meta-Chart), lako ćete dobiti tortni grafikon.
Pritom se koristite sljedećim podacima:
Rješenje:
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Pri iskazivanju volumena rabimo različite mjerne jedinice za volumen. U sljedećem nizu označite pogrešnu jednakost.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U suhom zraku udio dušika iznosi 78,00 %, kisika 20,90 %,
argona 0,93 %, a ugljikova dioksida 0,04 %. Izračunajte koliko litara kisika sadržava šest litara suhoga zraka?
Želite li pokušati ponovo?