Smjese tvari i postupci odvajanja sastojaka heterogenih smjesa
- razlikovati čiste tvari od smjese tvari
- definirati pojmove smjesa: heterogena i homogena smjesa
- razlikovati heterogenu i homogenu smjesu
- razvrstati smjese tvari
- primijeniti postupke odvajanja sastojaka iz heterogenih smjesa (magnetom, filtracija, sedimentacija, dekantacija, sublimacija).
Uvod
U prirodi rijetko nalazimo čiste tvari.
Najčešće dolaze u smjesi s drugim čistim tvarima.
Svojstva smjese ista su kao i svojstva čistih tvari koje se nalaze u smjesi.
Smjese su heterogene ili homogene.
Uvod
U prirodi rijetko nalazimo čiste tvari. One najčešće dolaze u sastavu smjesa s drugim čistim tvarima. Svojstva smjese ovise o svojstvima čistih tvari koje čine smjesu. Smjese mogu biti heterogene i homogene.
Primjeri nekih smjesa
Sastojci heterogenih smjesa razlikuju se okom, povećalom ili mikroskopom.
Heterogene smjese su: ptičja hrana, smjesa suhog voća, žbuka, itd.
Sastojci homogenih smjesa su jednaki.
Ne razlikuju se okom,
povećalom ni mikroskopom.
Homogene smjese su: zrak, zemni plin,
otopina šećera u vodi , ocat itd.
Smjese dvaju ili više plinova uvijek su homogene.
Nazivaju se plinske smjese.
Primjeri takvih smjesa su zrak i zemni plin.
U heterogenim smjesama sastojci se mogu razlikovati okom, povećalom ili mikroskopom. Heterogene smjese su: ptičja hrana, žbuka, ulje i voda, krv, dim, magla, smjesa suhog voća i dr.
U homogenim smjesama sastojci se ne mogu razlikovati okom, povećalom ili mikroskopom. Sastav im je u svim dijelovima jednak. Homogene smjese su: vodovodna voda, čist zrak, otopina šećera u vodi, vino, ocat.
Smjese dvaju ili više plinova uvijek su homogene, a nazivaju se plinske smjese. Primjeri takvih smjesa su zrak i zemni plin.
Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.
Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.
Koje od ovih tvari pripadaju smjesama, a koje čistim tvarima?
SMJESA
riječna voda, bronca, žbuka, dim, vino, kuhinjska sol
ČISTA TVAR
grafit, željezna piljevina, glukoza
Želite li pokušati ponovo?
Navedene tvari razvrstajte na smjese i čiste tvari.
Fotografirajte različite smjese iz svakodnevnoga života.
Načinite interaktivni multimedijalni plakat
i ukratko opišite svojstva svake smjese.
Plakat možete načiniti u alatu Piktochart i potom ga objavite na mrežnoj stranici škole.
Fotografirajte različite smjese iz svakodnevnoga života. Načinite interaktivni multimedijalni plakat i ukratko opišite svojstva svake smjese.
Plakat možete načiniti u alatu Piktochart i potom ga objavite na mrežnoj stranici škole.
Često u svrhu daljeg korištenja smjese tvari
trebamo rastaviti na pojedine sastojke.
Pri rastavljanju trebamo se koristiti pogodnim metodama.
Odabir metode ovisi o sastavu i fizikalnim svojstvima sastojaka smjese.
Postupci za odvajanje sastojaka heterogenih smjesa
Postupci za odvajanje tvari iz heterogenih smjesa su:
- odvajanje magnetom
- filtracija
- dekantacija
- sublimacija
Često u svrhu daljeg korištenja smjese tvari moramo pogodnim metodama rastaviti na pojedine sastojke. Odabir pogodne metode za razdvajanje sastojaka smjese ovisi o sastavu smjese i fizikalnim svojstvima pojedinih sastojaka.
Postupci za odvajanje sastojaka heterogenih smjesa
Postupci za odvajanje tvari iz heterogenih smjesa su: odvajanje magnetom, filtracija, dekantacija i sublimacija.
Upoznajmo neke od njih!
Odvajanje magnetom
Željezo iz heterogene smjese možemo izdvojiti ako se poslužimo njegovim svojstvom magnetičnosti. Tako se željezo npr. izdvaja iz smjese sa sumporom jer magnet privlači željezo, a ne privlači sumpor.
Odvajanje filtracijom
Filtracijom se razdvajaju čestice smjese usitnjene krede i vode
zato što su čestice različite veličine.
Čestice krede su veće te ne mogu proći kroz filtrirni papir.
Stvaraju talog.
Čestice vode su manje i prolaze kroz filtrirni papir.
Stvaraju filtrat.
Odvajanje filtracijom
Razdvajanje filtracijom smjese usitnjene krede i vode omogućuje različita veličina čestica sastojaka smjese. Čestice krede su veće i zaostaju na filtrirnom papiru te tvore talog. Čestice vode su manje, prolaze kroz pore filtrirnog papira i daju filtrat.
Filtracija je metoda odjeljivanja čvrste, netopljive tvari od tekućine s pomoću filtrirnog papira.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Kojom metodom možete odvojiti kredu iz smjese sa kuhinjskom soli?
Želite li pokušati ponovo?
Jeste li znali…
… da kitove usane nazivaju živim filtrima?
Umjesto zuba u gornjoj čeljusti imaju usi.
To su složene gibljive zavjese od traka
kroz koje procjeđuju – filtriraju – morsku vodu
i zadržavaju planktonske životinje kojima se hrane.
… da je filtracija postupak koji ima veliku primjenu?
Sama zemlja najveći je filtar jer se prirodne vode pročišćavaju
prolazeći kroz slojeve šljunka i pijeska.
To je i jedan dio postupka za pripremanje pitke vode u vodovodima.
… da se filtracija rabi u kućanstvu u pripremi filtarske kave i čaja,
a svakodnevno se koristimo i usisivačem kojim se prašina odvaja
od zraka koji se vraća u prostoriju?
… da u našem organizmu ulogu filtra imaju bubrezi?
Oni profiltriraju i do 100 litara krvi na sat.
Filtracija u svakodnevnom životu
Jeste li znali…
… da kitove usane nazivaju živim filtrima? Umjesto zuba u gornjoj čeljusti imaju usi. To su složene gibljive zavjese od traka kroz koje procjeđuju – filtriraju – morsku vodu i zadržavaju planktonske životinje kojima se hrane.
… da je filtracija postupak koji ima veliku primjenu? Sama zemlja najveći je filtar jer se prirodne vode pročišćavaju prolazeći kroz slojeve šljunka i pijeska. To je i jedan dio postupka za pripremanje pitke vode u vodovodima.
… da se filtracija rabi u kućanstvu u pripremi filtarske kave i čaja, a svakodnevno se koristimo i usisivačem kojim se prašina odvaja od zraka koji se vraća u prostoriju?
… da u našem organizmu ulogu filtra imaju bubrezi? Oni profiltriraju i do 100 litara krvi na sat.
Sedimentacija i dekantiranje
Heterogenu smjesu većih, čvrstih čestica, npr. pijeska i vode,
možemo odvojiti sedimentacijom i dekantacijom.
Pijesak je teži od vode te sedimentira (sliježe se) na dno čaše.
Nakon slijeganja pijeska vodu možemo odliti ili dekantirati.
Sedimentacija i dekantiranje
Heterogenu smjesu većih, čvrstih čestica, npr. pijeska i vode, možemo odvojiti sedimentacijom i dekantacijom. Pijesak je teži od vode te sedimentira (sliježe se) na dno čaše. Nakon slijeganja pijeska vodu možemo odliti ili dekantirati.
Sublimacija
Sublimacijom se odvaja smjesa soli i joda.
Jod se zagrijava i prelazi u paru (sublimira).
Kada se jod hladi,
prelazi u čvrsto stanje (kristalizira)
i izdvaja se iz smjese.
Sublimacija
Smjesu kuhinjske soli i joda možemo razdvojiti postupkom sublimacije.
Zagrijavanjem jod izravno prelazi u paru – sublimira, a hlađenjem ponovno prelazi u čvrsto stanje – kristalizira te se tako izdvaja iz smjese.
Prisjetite se gdje smo već koristili pojam sublimacija.
Sublimacija, osim što je naziv jednog od postupaka odjeljivanja tvari iz smjese, jest i naziv za promjenu agregacijskog stanja tvari iz čvrstoga u plinovito.