Istražite

Zašto su neki organski spojevi biološki važni?

Uvod

Probava je proces razgradnje hrane u probavnim organima uz pomoć enzima koje izlučuju probavne žlijezde. Probavni su organi: usta, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko crijevo (početni dio tankoga crijeva je dvanaesnik) i debelo crijevo. Probavne su žlijezde: žlijezde slinovnice, jetra i gušterača.

Hrana je izvor hranjivih tvari i energije. U hranjive tvari ubrajamo: masti i ulja, ugljikohidrate, bjelančevine, vitamine, minerale i vodu. Te tvari izgrađuju naše stanice i zato ih još nazivamo biološki važnim spojevima.

Povlačenjem elemenata uskladi odgovarajuće parove.

Spojite parove premještajući pojmove po stupcima.

Spojite odgovarajuće parove.

probava u ustima

bjelančevine

probava u želudcu

masti

probava u crijevima

ugljikohidrati

Netočno
Točno
{{correctPercent}}%

Želite li pokušati ponovo?

Pokus

Zašto su neki organski spojevi biološki važni?

Više

Dok prolaze kroz probavne organe, uz djelovanje enzima, biološki važni spojevi razgrađuju se na manje molekule. Te manje molekule ulaze u crijevne resice i putem krvnih žila dolaze do svake stanice u našem organizmu.

Natrag na jedinicu