Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o biološki važnim spojevima
- povezati i primijeniti znanje o uljima, mastima, ugljikohidratima, bjelančevinama, enzimima na različitim oblicima zadataka
- razvijati misaone sposobnosti i samostalno zaključivati.
Marko – znatiželjni mladi kemičar
U četiri epruvete nalaze se glukoza, celuloza, saharoza i škrob.
Na temelju njihovih svojstava treba odrediti koja je tvar u kojoj epruveti.
Marko je izveo nekoliko pokusa i na temelju svojih opažanja donio odgovarajuće zaključke.
Ponovite pokuse koje je izveo Marko i pokušajte otkriti njegove zaključke.
Marko – znatiželjni mladi kemičar
U četirima epruvetama nalaze se glukoza, celuloza, saharoza i škrob (ne nužno tim redoslijedom). Redoslijed tvari u epruvetama može se odrediti ako se uoče njihova svojstva. Marko je izveo nekoliko pokusa i na temelju svojih opažanja donio odgovarajuće zaključke. Ponovite pokuse koje je izveo Marko i pokušajte otkriti njegove zaključke.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Želite li pokušati ponovo?
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Unesite odgovore na pripadajuća mjesta.
Želite li pokušati ponovo?
Više informacija o ugljikohidratima možete pronaći u jedinici 2.2 Ugljikohidrati u DOS-u Biologija 1.
Jaje i ulje – savršen par
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U epruvetu s malo vode dodano je ulje. Sadržaj je promućkan, pa je epruveta stavljena u stalak za epruvete.
Što se dogodilo nakon nekoliko trenutaka?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U epruvetu je dodana žličica žumanjka jajeta. Sadržaj je ponovo promućkan.
Kakva je smjesa koja je nastala?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Koja je uloga žumanjka u smjesi?
Želite li pokušati ponovo?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U epruvetu s malo vode dodano je ulje. Sadržaj je promućkan, pa je epruveta stavljena u stalak za epruvete. Što se dogodilo nakon nekoliko trenutaka?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U epruvetu je dodana žličica žumanjka jajeta. Sadržaj je ponovo promućkan.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Koja je uloga žumanjka u smjesi?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Odredite masu molekule alkohola glicerola.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Talište je oleinske kiseline pri 16 °C. U kojem je agregacijskom stanju oleinska kiselina pri 5 °C?
Želite li pokušati ponovo?
Proteini – prvi među svima
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Proteini se sastoje od dvadesetak različitih aminokiselina. Koja je aminokiselina najjednostavnija?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Kako nazivamo peptide s više od 100 aminokiselina?
Želite li pokušati ponovo?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Proteini se sastoje od dvadesetak različitih aminokiselina. Koja je aminokiselina najjednostavnija?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora.
Bjelančevine su makromolekule polimerne građe. Koje su molekule monomeri u građi bjelančevina?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora. Funkcijske su skupine u građi aminokiselina:
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora. Koliko ima ostvarenih peptidnih veza u molekuli tetrapeptida?
Želite li pokušati ponovo?
Uljasto i masno
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Zbog kojih se dvaju procesa hrana užegne?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora. Koji alkohol ulazi u kemijski sastav masti i ulja?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora. Koja je masna kiselina zasićena?
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
U zadatku označite slovo ispred jednoga točnog odgovora. Kako glasi molekulska formula spoja čiji ostatak ulazi u sastav masti?
Želite li pokušati ponovo?
Sapun ili deterdžent – pitanje je sad
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Sapun natrijev oleat (natrijeva sol oleinske kiseline) nastaje reakcijom koju nazivamo:
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Suvremena sredstva za pranje mogu se podijeliti u dvije osnovne skupine: sapune i deterdžente.
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Osnovne sirovine za dobivanje sapuna životinjske su i biljne masnoće i jake lužine, a posebna se svojstva postižu raznim dodatcima.
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Sapuni su natrijeve ili kalijeve soli viših masnih kiselina, a proces hidrolize masti ili ulja lužinom naziva se saponifikacija.
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Sapuni sa solima u tvrdoj vodi daju talog koji se teško uklanja s tkanine pa je u takvoj vodi bolje prati deterdžentima koji sa solima ne tvore talog.
Je li tvrdnja točna ili netočna? Odaberite klikom na gumb.
Je li ova tvrdnja točna?
Sva sredstva za pranje povećavaju površinsku napetost.
Klikom odaberite jedan točan odgovor.
Odaberite točan odgovor.
Izbacite uljeza.
Želite li pokušati ponovo?
Na kraju…
Primijenite istraživački utemeljeno učenje u suradnji s drugim učenicima!
Više informacija o ovoj temi možete pronaći u jedinici 5.1. Pravilna prehrana i zdravlje u DOS-u Biologija 8.