4.10 Sljedeća jedinica Bjelančevine

Izolacija škroba iz krumpira

Potrebne kemikalije i pribor:
  • svježi krumpir
  • destilirana voda
  • Lugolova otopina
  • nož
  • tanjurić
  • kuhinjski ribež za povrće
  • štapni mikser
  • cjedilo za čaj
  • žličica
  • kapaljka
  • 2 čaše
  • stakleni lijevak
  • Erlenmayerova tikvica
  • papir za filtriranje
  • stalak za epruvete
  • dvije epruvete
  • hvataljka za epruvetu
  • plamenik
  • šibice
  • krpa.
Mjere opreza
  • Opasnost niže razine Opasnost niže razine
Mjere zaštite
  • Nosite zaštitne rukavice Nosite zaštitne rukavice
  • Nosite zaštitne naočale Nosite zaštitne naočale

Tijek postupka

  1. Ogulite svježi krumpir i naribajte ga na kuhinjskom ribežu u što tanje trakice. Premjestite usitnjeni krumpir u veću čašu, prelijte ga destiliranom vodom i usitnite štapnim mikserom.
  2. Na drugu čašu postavite cjedilo za čaj i procijedite dobivenu kašu krumpira. Uklonite cjedilo i bacite sadržaj koji je ostao na cjedilu. Otopinu škroba u čaši, koja ste dobili nakon cijeđenja, ostavite na mirnome mjestu sve dok se zrnca škroba ne istalože na dnu. Zapišite opažanja.
  3. Odvojite dekantiranjem tekućinu iznad taloga škroba. Na talog škroba dodajte malo destilirane vode, tek koliko je potrebno za filtriranje.
  4. Pripremite aparaturu za filtriranje koristeći Erlenmayerovu tikvicu, stakleni lijevak i papir za filtriranje. Profiltrirajte izolirani škrob. Talog škroba na papiru za filtriranje raširite i ostavite na tanjuriću da se posuši na zraku.
  5. Uzmite žličicom malo dobivenog škroba i prenesite u epruvetu. Dodajte oko 4 mL destilirane vode i promućkajte. U otopinu škroba kapaljkom stavite jednu kap Lugolove otopine i protresite epruvetu. Zabilježite opažanja.
  6. Razdijelite sadržaj epruvete u dvije epruvete. Jednu epruvetu s plavom otopinom škroba ostavite na stalku, a drugu epruvetu lagano zagrijte na plameniku do promjene boje. Zapišite opažanja.
  7. Ostavite grijanu epruvetu na stalku da se ohladi. Što se događa s bojom otopine?

Zaključak

Škrob se sastoji od dviju vrsta polimernih lanaca glukoze. Jedan od njih jest polimer ravnog lanca koji se oblikuje u uzvojnicu. Dodavanjem Lugolova reagensa u otopinu škroba trijodidni ioni, ( \ce{I^{3–}} ), smjeste se u unutrašnjost uzvojnice. Takva struktura tvari uzrok je pojavljivanja plave boje u otopini. Ako se takva otopina zagrije, plava će boja nestati jer se uzvojnica polimera odmota. Hlađenjem otopine polimer ponovo vraća svoju strukturu pa se plava boja opet pojavljuje.

Natrag na jedinicu