Priprava estera metil-salicilata
- salicilna kiselina
- metanol
- koncentrirana sumporna kiselina
- destilirana voda
- kuhinjska sol
- vodovodna voda
- epruveta
- stalak za epruvete
- kapaljka
- čaša od 250 mL
- čaša od 100 mL
- kuhalo za vodu
- žlica
- stakleni štapić.
- Opasnost po zdravlje
- Nagrizajuće za kožu
- Nosite zaštitne rukavice
- Nosite zaštitne naočale
Tijek postupka
U čašu od 100 mL ulijte vodovodne vode do polovice, zatim u čašu s vodom dodajte 1 žlicu kuhinjske soli i promiješajte staklenim štapićem. Čašu odložite sa strane.
U čašu od 250 mL, do ⅔ njezina volumena, ulijte vruće vode iz kuhala za vodu.
U epruvetu stavite pola žličice salicilne kiseline, 5 kapi metanola i 2 kapi koncentrirane sumporne kiseline. Epruvetu s pripremljenom reakcijskom smjesom stavite u čašu s vrućom vodom i ostavite epruvetu u čaši tijekom pet minuta. U toj reakcijskoj smjesi sumporna kiselina djeluje kao katalizator.
Nakon grijanja reakcijske smjese epruvetu izvadite iz čaše i u nju ulijte oko 5 mL destilirane vode iz boce štrcaljke.
Lagano promućkajte sadržaj epruvete i izlijte sadržaj u prvu, manju čašu, sa slanom vodom.
Prinesite malu čašu licu i ispitajte miris sadržaja čaše. Na što vas miris podsjeća?
Zaključak
Reakcijom salicilne kiseline i metanola nastaju ester metil-salicilat i voda.
Proučite modele molekula salicilne kiseline i estera metil-salicilata te napišite jednadžbu kemijske reakcije esterifikacije služeći se alatom Pisanje kemijskih jednadžbi na webu.
Miris ovog estera ugodan je i osvježavajući, podsjeća na pastu za zube, žvakaću gumu ili vodicu za ispiranje usta. U prirodi je metil-salicilat sastojak biljke polegnuti zimzelen (Gaultheria procumbens, L.) iz koje se dobiva ulje za medicinske i prehrambene svrhe.