Kad se vino zakiseli…

1. Promatrajmo u prirodi

Originalno zatvorena boca vina je otvorena i djelomično potrošena, ostatak je stavljen u hladnjak i boca je (priručno) začepljena. Opaženo je kvarenje (kiseljenje) vina u boci koja je stajala u hladnjaku duže vrijeme.

2. Prisjetimo se što već znamo o uočenoj pojavi / procesu

  • Oksidacija alkohola u karboksilnu kiselinu.
  • Dobivanje jabučnog octa / vinskog octa.

3. Postavimo istraživačka pitanja

  • Kako temperatura okoline djeluje na pojavu oksidacije alkohola u kiselinu?
  • Imaju li mikroorganizmi iz okoliša utjecaj na proces oksidacije alkohola u kiselinu?

4. Oblikujmo pretpostavku

  • Proces oksidacije alkohola u kiselinu sporiji je kod nižih temperatura.
  • Prisustvo mikroorganizama iz okoliša ubrzava proces oksidacije alkohola u kiselinu.

5. Planirajmo i provedimo istraživanje

  • Uzorak bijelog vina (2 L) podijelite na tri jednaka dijela za potrebe pokusa triju skupina učenika (skupina 1, skupina 2, skupina 3).
  • Svakoj skupini potrebno je šest Erlenmayerovih tikvica, od čega su tri začepljene gumenim čepom, a preostale tri ostaju otvorene.
  • U svaku tikvicu ulijte 100 mL uzorka vina.
  • Uzorke skupine 1 ostavite na uvjetima sobne temperature (oko
    20 °C), dok uzorke skupine 2 stavite u običan kućni hladnjak (temp. oko +4 °C). Uzorke skupine 3 stavite u prethodno pripremljen termo-spremnik (cool box) sa zagrijanim termo-pločama.
  • Pokušajte temperaturu spremnika održavati na oko 40 °C izmjenom termo-ploča. Termo-ploče možete zagrijati u većoj posudi s kipućom vodom. Temperaturu u spremniku kontrolirajte termometrom kojeg ćete stabilno postaviti u jednom kutu termo-spremnika i držati ga na tome mjestu cijelo vrijeme trajanja pokusa.
  • Digitalnim pH-metrom izmjerite početnu vrijednost uzorka vina. Dva puta dnevno tijekom mjesec dana mjerite pH-vrijednost uzorka digitalnim pH-metrom u svakoj tikvici. Rezultate pH-vrijednosti zapišite u dnevnik istraživanja tako da uz datum mjerenja zapišete broj tikvice i skupinu uzorka. Očekuje se da će povećanje količine kiseline u uzorku vina smanjiti pH-vrijednost uzorka.
    Napomena: Rezultate možete zapisivati i online, u alatu Padlet. S pomoću liste za vrednovanje (check-list) možete zajednički ocijeniti svoj uradak.

6. Analizirajmo rezultate i donesimo zaključke

  • Usporedite pH-vrijednosti uzorka tijekom vremena.
  • Usporedite pH-vrijednosti uzorka prema različitim uvjetima temperature okoliša.
  • Usporedite pH-vrijednosti uzorka u začepljenim i otvorenim tikvicama.

7. Naša pretpostavka je potvrđena / naša pretpostavka je opovrgnuta

  • Ako je vaša pretpostavka opovrgnuta, razmislite i pokušajte s novom pretpostavkom.

8. Napravimo izvještaj

Rezultate svojega rada  prikažite plakatom ili prezentacijom u Wordu PowerPointu ili Haiku Decku.

 

Natrag na jedinicu