Stanični metabolizam
- objasniti protjecanje energije kroz ekosustav i kruženje tvari
- usporediti anaboličke i kataboličke reakcije
- objasniti važnost fotosinteze za život na Zemlji
- opisati proces fotosinteze na razini opće jednadžbe fotosinteze
- objasniti pretvorbu konzumirane energije u potrošača
- objasniti povezanost fotosinteze i staničnoga disanja
- usporediti različite vrste vrenja.
Uvod
Različiti organizmi na različite načine dolaze do energije.
Raspravite:
- Kojim sve načinima do energije dolaze heterotrofni organizmi?
- Kojim sve načinima do energije dolaze autotrofni organizmi?
- Je li Sunce jedini izvor energije za autotrofne organizme?
Uvod
Različiti organizmi na različite načine dolaze do energije.
Raspravite kojim sve načinima do energije dolaze heterotrofni, a kojim autotrofni organizmi.
Je li Sunce jedini izvor energije za autotrofne organizme?
Kruženje energije
Energija omogućava živim bićima rast, kretanje, razvoj i razmnožavanje.
Organizmi, koristeći se energijom za životne procese, stvaraju nove kemijske spojeve ili čine nekakav rad.
Autotrofni su organizmi jedini koji mogu iskoristiti svjetlosnu energiju s pomoću fotosinteze.
Fotosintezom stvaraju glukozu. U glukozi je pohranjena velika količina energije.
Ostali organizmi ovise o tim autotrofnim organizmima ili proizvođačima, a takve heterotrofne organizme nazivamo potrošačima.
Potrošači prvoga reda su oni koji se hrane autotrofnim organizmima.
Potrošači drugoga reda su oni koji se hrane biljojedima.
Potrošači prvoga reda su oni koji se hrane autotrofnim organizmima, a potrošači drugoga reda su oni koji se hrane biljojedima.
Mesojedi su potrošači drugoga ili višega reda.
Kruženje energije
Sva živa bića na Zemlji koriste se energijom za život, odnosno za svoje životne procese. Ona omogućava njihov rast, kretanje, razvoj i razmnožavanje. Većina organizama koristi se energijom pohranjenom u organskim kemijskim spojevima poput ugljikohidrata, lipida i proteina. Energija se ne može stvoriti niti uništiti, ona se samo pretvara iz jednoga oblika u drugi.
Više informacija o energiji možete pronaći u: DOS Fizika 1, modul: Energija, jedinica DOS- a: Rad i energija.
Svi organizmi, koristeći se energijom za životne procese, stvaraju nove kemijske spojeve ili čine nekakav rad. Dio pohranjene energije tijekom svake pretvorbe uvijek bude oslobođen kao toplina, za organizme dalje neiskoristiv oblik.
Ukupna količina iskoristive energije na Zemlji stalno se smanjuje pretvorbom u toplinu. Da bi život uopće mogao na njoj opstati, potreban je stalni izvor iskoristive energije za kemijske procese gotovo svih organizama. Takva energija najvećim dijelom dolazi u obliku svjetlosne energije od Sunca.
Autotrofni organizmi su jedini koji mogu iskoristiti energiju u tome obliku i oni to rade s pomoću
Potrošači prvoga reda su oni koji se hrane autotrofnim organizmima, a potrošači drugoga reda su oni koji se hrane biljojedima.
Mesojedi su potrošači drugoga ili višega reda.
Glukoza je osnovni izvor energije za sva živa bića.
Biljke troše glukozu koju su stvorile fotosintezom.
Osim glukoze, kao izvor energije mogu poslužiti:
- proteini, odnosno aminokiseline
- lipidi, masne kiseline i sl.
Metabolizam uključuje sve kemijske procese koji se provode za održavanje života nekoga organizma.
Postoje dvije vrste metaboličkih procesa:
- katabolički
- anabolički procesi.
Tijekom kataboličkoga procesa molekule se razgrađuju te se oslobađa energija.
Tijekom anaboličnoga procesa stvaraju se nove tvari uz ulaganje energije.
Glukoza je osnovni izvor energije za sva živa bića. Biljke također troše glukozu koju su same stvorile fotosintezom, a jedina je razlika između autotrofa i heterotrofa način na koji su do te glukoze došli. Osim glukoze, kao izvor energije mogu još poslužiti različiti proteini i lipidi.
Svi kemijski procesi nekoga organizma koji se provode za održavanje života zovu se metabolizam. Postoje dvije skupine metaboličkih procesa. Procesi u kojima se molekule razgrađuju i pritom se energija oslobađa zovu se katabolički procesi. Metabolički procesi pri kojima se stvaraju nove tvari uz ulaganje energije su anabolički procesi.
Energija oslobođena kataboličkim procesima mora se nekako “dostaviti” do dijela stanica u kojima se odvijaju anabolički procesi. Glavnu ulogu takva prijenosa energije ima molekula ATP. Energija je pohranjena u kovalentnim vezama između susjedne tri fosfatne skupine. Razdvajanjem tih fosfatnih skupina oslobađa se energija kojom se stanica koristi za svoje potrebe. Nastala molekula ADP, koja sada sadrži dvije fosfatne skupine, povratit će se u oblik molekule ATP-a tijekom kataboličkih procesa u stanici.
Fotosinteza
Fotosinteza je proces kojim se svjetlosna energija pretvara u pohranjenu kemijsku energiju u molekuli glukoze.
Fotosinteza
Fotosinteza je proces kojim se svjetlosna energija pretvara u kemijsku energiju pohranjenu u molekuli glukoze. Tijekom fotosinteze odvija se cijeli niz kemijskih procesa, a sve te procese možemo svesti na opću kemijsku jednadžbu.
Fotosinteza je iznimno važna za život na Zemlji.
Fotosintezom se proivode molekule kisika.
Za fotosintezu je potrebna:
- voda
- ugljikov(IV) oksid
- izvor svjetlosti
- zeleni pigment klorofil.
Većina biljaka vodu uzima iz tla, a ugljikov(IV) oksid kroz puči iz zraka.
Fotosinteza je iznimno važna za život na Zemlji.
Osim što autotrofni organizmi proizvode količinu hrane u obliku glukoze dovoljnu za sebe i heterotrofne organizme, jedan od produkata fotosinteze jest i molekula kisika.
Za fotosintezu je potreban stalan izvor vode i ugljikova(IV) oksida, izvor svjetlosti i zeleni pigment klorofil. Većina biljaka vodu uzima iz tla, a ugljikov(IV) oksid kroz puči iz zraka.
Klorofil je organska molekula koja se nalazi na tilakoidnim membranama u cijanobakterijama i kloroplastima biljaka.
Reakcije fotosinteze možemo podijeliti na:
- primarne
- sekundarne.
Za primarne reakcije neophodna je svjetlost, zato ih zovemo i svjetlosne reakcije.
Tijekom ovih reakcija svjetlost obasjava molekule klorofila.
Elektroni magnezija primaju energiju svjetla i prelaze u pobuđeno stanje.
Energizirani elektroni prenose se dalje u sekundarne reakcije.Kao izvor elektrona rabe se molekule vode.
Cijepanjem molekula voda nastaju:
- elektroni
- vodikovi ioni,
- molekula kisika. Proces cijepanja molekule vode zove se fotoliza vode.
Reakcije fotosinteze možemo podijeliti na primarne i na sekundarne.
Za primarne reakcije neophodna je svjetlost, stoga ih još nazivamo i svjetlosne reakcije.
Tijekom tih reakcija svjetlost određenih valjnih duljina obasjava molekule klorofila. Elektroni magnezija primaju energiju svjetla i prelaze u pobuđeno stanje. Takvi energizirani elektroni prenose se dalje u sekundarne reakcije.
Budući da atom magnezija u klorofilu ovim procesom ostaje bez svoja dva elektrona (), on da bi mogao dalje skupljati Sunčevu energiju, mora imati stalan izvor novih elektrona. Kao izvor elektrona rabe se molekule vode, a njihovim cijepanjem osim elektrona nastaju još vodikovi ioni i molekula kisika. Taj proces cijepanja molekule vode zove se fotoliza vode.
Kisik je u ovome procesu produkt koji se ispušta u atmosferu.
Za sekundarne rekacije nije potrebno svjetlo, zato ih zovemo reakcije neovisne o svjetlu.
Događaju se u stromi kloroplasta.
Iz ugljikova(IV) oksida, vodikovih iona i pobuđenih elektrona dobiva se molekula glukoze i voda (kemijsku jednadžbu nastanka pogledajte klikom na karticu).
Energija sadržana u elektronima sada je pohranjena u kovalentnim vezama glukoze.
Kisik je u ovome procesu produkt koji se ispušta u atmosferu i dalje se rabi u procesima staničnoga disanja većine organizama.
Sekundarne reakcije događaju se u stromi kloroplasta. Za njih nije potrebno svjetlo, zato ih zovemo reakcije neovisne o svjetlu.
U nizu se reakcija iz ugljikova(IV) oksida, vodikovih iona i pobuđenih elektrona dobiva molekula glukoze i voda (kemijsku jednadžbu nastanka pogledajte klikom na karticu). Energija sadržana u elektronima sada je pohranjena u kovalentnim vezama glukoze.
Utječe li izvor svjetlosti na fotosintezu?
Je li biljkama svejedno obasjavalo ih svjetlo sa Sunca, LED žarulja ili električnih žarulja? Hoće li učinkovitost fotosinteze ovisiti o boji svjetla koja pada na listove biljaka? Razmislite i raspravite u skupinama te donesite hipotezu na tu temu i obrazložite svoje stajalište.
Pribor
- Plastična slamka
- Tri prozirne čaše
- Plastična boca od 1 L
- Šprica
- Zaporni sat
- Listovi špinata
- Soda bikarbona
- Sapun
- Različiti izvori svjetlosti
Priprema pokusa
Za pokus ćete trebati uzorke lista špinata iste površine. Plastičnom slamkom izbušite listove i sakupite 30 izrezanih krugova. Odresci listova plutaju na površini vode jer su ispunjeni zrakom. Ako iz tih odrezaka istisnemo sav zrak, oni će pasti na dno posude s vodom. Obasjani odresci će procesom fotosinteze stvarati kisik i s vremenom će zbog kisika isplutati nazad na površinu vode.
Istiskivanje zraka iz odrezaka lista
Pripremite otopinu sode bikarbone promiješavši pola žličice sode bikarbone u 1 L vode. U otopinu dodajte 3-4 kapi tekućeg sapuna. U plastičnu špricu umetnite komadiće odrezanih listova i povucite pripremljenu otopinu u špricu ispunivši pola njenog volumena. Zatim okrenite špricu prema gore i istisnite sav zrak. Palcem začepite gornji otvor i lagano povlačite donji dio šprice da stvorite vakuum koji bi trebao isisati zrak iz listova. Ponovite stvaranje vakuuma još dva puta tijekom kojih će listovi početi padati na dno jer više neće sadržavati zrak.
Uspoređivanje izvora svjetlosti
Umetnite 10 odrezaka listova u jednu čašu s pripremljenom otopinom sode bikarbone, a drugih 10 u drugu čašu s istom otopinom. Ukoliko primjetite da neki od odrezaka pluta na površini, zamijenite ga drugim koji ne pluta. Soda bikarbona služi kao medij koji je listu izvor bogat ugljikovim(IV) oksidom.
Jednu čašu s uzorcima stavite pod direktnu Sunčevu svjetlost, a drugu čašu u prostoriju bez Sunčeve svjetlosti koju ćete obasjati svjetlom električne žarulje.
Svakih 60 sekundi pratite broj odrezaka listova koji su počeli plutati. Rezultate zabilježite i prikažite na grafu. Listovi koji su počeli ranije plutati, brže su provodili fotosintezu i ranije proizvele dovoljnu količinu kisika potrebnog za plutanje na površini otopine u čaši. Usporedite brzinu fotosinteze pri različitim izvorima svjetlosti.
Pokušajte još…
Pokus možete ponoviti više puta koristeći drugačije uvjete. Možete koristiti više odrezaka listova u pokusu, koristiti žarulje različite snage ili boje. Možete usporediti učinkovitost otopine sode bikarbone u odnosu na vodovodnu vodu ili učinak različitih temperatura na brzinu fotosinteze.
Napomena
Prilikom istiskivanja zraka u špricama pripazite da ne uzrokujete stvaranje mjehurića sapunice. Sapun koristimo kako se listovi ne bi oštetili prilikom istiskivanja zraka. Zrak iz listova istisnite neposredno prije pokusa jer ako ostavimo listove stajati na svjetlu, fotosintezom će se mnogo brže razviti dovoljno kisika da oni više ne plutaju.
Stanično disanje
Stanično disanje jest niz metaboličkih procesa.
Iz hranjivih tvari poput glukoze energija se premješta u molekule ATP-a.
Tijekom razgradnje molekule glukoze dio pohranjene energije oslobađa se kao toplina.
Stanično disanje
Glikoliza
Glikoliza je proces razgradnje glukoze, a odvija se u citoplazmi.
Nizom kemijskih reakcija molekula glukoze razgradi se na dvije polovice:
- molekule pirogrožđane kiseline ili
- piruvata.
Tijekom glikolize oslobodi se dovoljno energije za stvaranje 2 molekule ATP-a.
Sudbina molekula pirogrožđane kiseline dalje ovisi o prisutnosti kisika.
Ako je kisik prisutan, aerobne stanice započinju proces staničnoga disanja.
Ako kisik nije prisutan, aerobne stanice započinju proces u anaerobnim uvjetima te započinje proces vrenja.
Glikoliza
Razgradnja molekule glukoze u svim organizmima uvijek započinje glikolizom koja se odvija u citoplazmi. To je niz kemijskih reakcija u kojoj se molekula glukoze razgradi na dvije manje molekule s po tri atoma ugljika: molekule pirogrožđane kiseline ili piruvata. Tijekom glikolize oslobodi se dovoljno energije za stvaranje 2 molekule ATP-a. Za glikolizu su također nužne molekule nosači elektrona koje primaju oslobođene elektrone iz glukoze.
Sudbina molekula pirogrožđane kiseline dalje ovisi o prisutnosti kisika. Ako je kisik prisutan, aerobne stanice započinju proces staničnoga disanja, a u anaerobnim uvjetima započinje proces vrenja.
Stanično disanje
Staničnim disanjem molekule glukoze razgrade se u potpunosti, do molekula ugljikova(IV) oksida.
Ono se događa u mitohondrijima.
Sastoji se od dviju reakcija:
- Krebsova ciklusa
- dišnoga lanca.
Tijekom Krebsova ciklusa molekule pirogrožđane kiseline razgrade se do molekula ugljikova(IV) oksida.
Pritom se osolobađaju po 2 molekule ATP-a za svaki piruvat.
Glavna uloga dišnoga lanaca jest regeneracija nosača elektrona potrebnih za glikolizu i Krebsov ciklus.
Događa se na unutarnjoj membrani mitohondrija.
Tijekom dišnoga lanca stvore se dodatne 32 molekule ATP-a.
Sve procese staničnoga disanja možemo prikazati općom kemijskom jednadžbom:
Stanično disanje
Stanično disanje jest aerobni metabolički put kojim se molekule glukoze razgrade u potpunosti, do molekula ugljikova(IV) oksida. Ono se događa u mitohondrijima i sastoji se od dviju reakcija: Krebsova ciklusa i dišnoga lanca.
Tijekom Krebsova ciklusa molekule pirogrožđane kiseline razgrade se do molekula ugljikova(IV) oksida oslobađajući pritom opet po 2 molekule ATP-a za svaki piruvat. Za taj su proces opet nužni nosači elektrona bez koji razgradnja ne bi bila moguća.
Dišni lanac događa se na unutarnjoj membrani mitohondrija i njegova je glavna uloga regeneracija nosača elektrona potrebnih za glikolizu i Krebsov ciklus. Ti se nosači regeneriraju tako da otpuste elektrone koje su dosad primali. Krajnji primatelj tih elektrona su molekule kisika koje se tim procesima pretvaraju u molekule vode. Budući da je u prenošenim elektronima još uvijek pohranjena velika količina energije, tijekom dišnoga lanca stvore se dodatne 32 molekule ATP-a.
Sve procese staničnoga disanja možemo prikazati općom kemijskom jednadžbom:
Vrenje
Vrenje ili fermentacija događa se u citoplazmi stanica tijekom anaerobnih uvjeta ili ako uopće nemaju mitohondrije.
Ovisno o vrsti vrenja, nastaju različiti produkti.
Alkoholnim vrenjem koje provode kvasci i neke bakterije nastaju ugljikov(IV) oksid i etanol.
Jednadžba alkoholnoga vrenja:
Mliječno-kiselinskim vrenjem nastaje mliječna kiselina ili laktat.
Maslačnim vrenjem nastaje maslačna kiselina.
Ovim procesima ne stvara se nijedna molekula ATP-a.
Regeneriraju se nosači elektrona koji su neophodni za procese glikolize.
Prednost vrenja jest u tome što za njega nije potreban kisik.
Jedan se oblik vrenja ipak događa uz prisutnost kisika, a to je octeno vrenje.
Vrenje
Vrenje ili fermentacija događa se u citoplazmi stanica tijekom anaerobnih uvjeta ili ako uopće nemaju mitohondrije. Tijekom vrenja molekule pirogrožđane kiseline ne razgrade se do kraja, a ovisno o vrsti vrenja, nastaju različiti produkti.
Alkoholnim vrenjem koje provode kvasci i neke bakterije nastaju ugljikov(IV) oksid i etanol.
Jednadžba alkoholnoga vrenja:
Mliječno-kiselinskim vrenjem nastaje mliječna kiselina ili laktat, a maslačnim vrenjem nastaje maslačna kiselina. Tim procesima ne stvara se nijedna molekula ATP-a, ali se zato regeneriraju nosači elektrona koji su neophodni za procese glikolize.
Sveukupno se nepotpunom razgradnjom glukoze dobivaju samo 2 molekule ATP-a, dvije iz glikolize i nijedna iz samoga vrenja, što je višestruko manje od ukupnoga broja koji se dobiva staničnim disanjem. Prednost vrenja jest u tome što za njega nije potreban kisik i mnogi se organizmi okreću upravo vrenju ako nema dostupnoga kisika.
Ljudi su, primjerice, aerobni organizmi koji za svoje tjelesne napore razgrađuju velike količine glukoze koju su unijeli prehranom. Pri iznimno velikim tjelesnim naporima može se dogoditi da dovoljne količine kisika ne dospiju do mišića. U tome slučaju u mišićima započinju procesi mliječno-kiselinskoga vrenja jer je u anaerobnim uvjetima ipak mnogo bolje dobivati samo 2 molekule ATP-a umjesto nijedne koje bi se dobile staničnim disanjem bez prisutnoga kisika. Smanjena količina dostupne energije tijekom vrenja u mišićima jedan je od uzroka umora i otežanoga kretanja.
Jedan se oblik vrenja ipak događa uz prisutnost kisika, a to je octeno vrenje. Ono nije pravo vrenje jer se događa u aerobnim uvjetima, ali ga tako zovemo iz tradicionalnih razloga jer ga provode mikroorganizmi. Provode ga bakterija koje tim procesom etanol iz alkoholnih pića pretvaraju u octenu kiselinu. Zato se vino koje ostaje otvoreno pokvari i poprima neugodan miris.
Za kraj…
Ako usporedimo opće jednadžbe fotosinteze i staničnoga disanja, primijetit ćemo da su reaktanti jednoga procesa produkti drugoga.
Tvari kruže u ekosustavima dok energija protječe kroz njih i ti su procesi u prirodnoj ravnoteži.
Proučite povezanost tvari i energije kroz procese fotosinteze i staničnoga disanja.